top of page
Η Τέχνη στην Ακοή
Στις συνεδρίες που κάνω καθημερινά με άτομα που έχουν σαν σύμπτωμα την βαρηκοΐα και αναζητούν λύση, ένα από τα σημεία που θα συζητήσουμε είναι η αισθητική του ακουστικού που έχει ενδείξεις για τη δική τους περίπτωση. Είναι γνωστό ότι δεν ταιριάζουν όλοι οι τύποι ακουστικών σε όλες τις περιπτώσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση σχεδόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι λένε ‘’δεν θέλω να φαίνεται’’. Η εντύπωση που υπάρχει στο Δυτικό πολιτισμό για τα άτομα με βαρηκοΐα είναι ότι δείχνουν μεγαλύτερα σε ηλικία, λιγότερο ικανά και σε κάποιες περιπτώσεις ότι έχουν γνωστικές ή άλλες διαταραχές. Αυτές οι πεποιθήσεις έχουν καλλιεργηθεί από τις κοινωνίες αλλά και από τα άτομα τα οποία υποφέρουν από το σύμπτωμα. Η βαρηκοΐα και τα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν συνδεθεί με τη γήρανση και την αντίληψη της αναπηρίας ως γενικότερη έννοια (Wallhagen 2010). Στις περιπτώσεις αυτές, πιστεύω ότι η τέχνη με τις ιδιότητές της μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.
Υπάρχουν αρκετές μελέτες που αναδεικνύουν τις ευεργετικές επιπτώσεις της τέχνης στην αποκατάσταση και συνολική υγεία του ατόμου (Kirklin and Richardson 2003). Η μουσική, η αρχιτεκτονική, η ζωγραφική ακόμα και η ποίηση μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους ανθρώπους με προβλήματα υγείας (Smith 2002).
Η Ακοολόγος Patricia Reiff πήγε το 2017 στην Ιορδανία ως εθελόντρια για να βοηθήσει ενήλικες και παιδιά από την Συρία που είχαν αποκτήσει βαρηκοΐα από τα πολεμικά γεγονότα της ταραγμένης αυτής χώρας. Χρησιμοποίησε τη ζωγραφική για να παρασύρει τα παιδιά σε μια ευχάριστη ασχολία ενώ εκείνη έπαιρνε το εκμαγείο από ένα παιδάκι ή έκανε ρυθμίσεις στο ακουστικό ενός άλλου. Οι ενήλικες μπλέχτηκαν με τα παιδιά και ζωγράφιζαν μαζί. Με τις δημιουργίες τους εξωτερίκευσαν τα συναισθήματά τους και με τα ακουστικά βαρηκοΐας επικοινωνούσαν ξανά (“The Stories of Syria: Art & Hearing Loss - Associates In Hearing” n.d.).
Το Νοέμβριο του 2017, ενώ έβλεπα τα νέα της ημέρας στο διαδίκτυο, τράβηξε την προσοχή μου ένα άρθρο του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης. Αναφέρονταν στην δυνατότητα να κατεβάσει χωρίς ειδική άδεια, όποιος επιθυμεί, έργα ζωγραφικής από την συλλογή του μουσείου σε ψηφιακή μορφή. Προσωπικά πάντα θαύμαζα τα έργα των μεγάλων ζωγράφων και την αισθητική τους. Η πρωτοβουλία αυτή του μουσείου, μου έδωσε την έμπνευση να συνδυάσω τα έργα τέχνης με την Ακουστική Ενίσχυση. Να φέρω στο προσκήνιο τη θεραπευτική ιδιότητα της τέχνης σε σχέση με το "στίγμα" της βαρηκοΐας και των ακουστικών βαρηκοΐας. Επέλεξα μέσα από χιλιάδες έργα κάποια αντιπροσωπευτικά μεγάλων ζωγράφων που με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας τους έβαλα ακουστικά, κοχλιακά ή οστεο-εμφυτευόμενα ακουστικά. Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς έγινε κάρτες, αφίσες ή ψηφιακές εικόνες που χρησιμοποίησα στην ιστοσελίδα και σε άλλες δραστηριότητες της εταιρείας μας. Σύμφωνα με τους περισσότερους πελάτες μου το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και όπως ανέφεραν, η δράση αυτή ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και δημιουργεί μια διαφορετική εικόνα για τα ακουστικά βαρηκοΐας και την βαρηκοΐα. Ο στόχος μου είναι να δημιουργηθεί μια εκστρατεία ενημέρωσης για τις λύσεις Ακουστικής Ενίσχυσης που είναι διαθέσιμες σήμερα, τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν και τα οφέλη που προσφέρουν μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση.
Ανδρέας Δημόπουλος
andreas.png
Kirklin, Deborah., and Ruth (Historian) Richardson. 2003. The Healing Environment : Without and Within. Royal College of Physicians of London.
Smith, Richard. 2002. “Spend (Slightly) Less on Health and More on the Arts.” BMJ (Clinical Research Ed.) 325 (7378): 1432–33. https://doi.org/10.1136/BMJ.325.7378.1432.
“The Stories of Syria: Art & Hearing Loss - Associates In Hearing.” n.d. Accessed December 3, 2018. https://associatesinhearing.com/the-stories-of-syria-art-hearing-loss/.
Wallhagen, Margaret I. 2010. “The Stigma of Hearing Loss.” The Gerontologist 50 (1): 66–75. https://doi.org/10.1093/geront/gnp107.
art6.png
bottom of page