top of page
Αναζήτηση
  • Ανδρέας Δημόπουλος

e-poster21

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗΚΟΙΑΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕ ΜΟΝΙΜΑ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΒΑΡΗΚΟΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΣΗΣ (SKI SLOPE HEARING LOSS – SSHL)

Ανδρέας Δημόπουλος1, Κλινικός Ακοολόγος

1 Ιδιώτης Ακοολόγος, Αθήνα


Εισαγωγή

Η αποκατάσταση με Ακουστική Ενίσχυση (ΑΕ) σε περιστατικά με μόνιμα εγκατεστημένη μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα υψηλών συχνοτήτων μεγάλης κλίσης (SSHL) είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία. Τα οφέλη από τεχνολογίες ΑΕ μέσω της φυσικής οδού έχουν περιορισμούς από τον ουδό ακουστικής ανάδρασης, ενόχληση από την ενίσχυση της ακουστής περιοχής και περιορισμένη δυνατότητα ενίσχυσης στις Υψηλές Συχνότητες – ΥΣ. Στις περιπτώσεις αυτές και εφόσον η εφαρμογή της ΑΕ δεν γίνει με Βέλτιστες Πρακτικές υπάρχει ο κίνδυνος απόρριψης των ακουστικών με ότι αυτό συνεπάγεται.

Παρουσίαση περιστατικού

Ο ΜΡ 78 ετών ενεργός κομμωτής με μόνιμα εγκατεστημένη μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα υψηλών συχνοτήτων μεγάλης κλίσης (SSHL) επισκέφτηκε το εργαστήριό μας για ρύθμιση των ακουστικών που είχε προμηθευτεί από την αγορά. Παραπονέθηκε ότι δεν αντέχει να τα φοράει γιατί ακούει πάρα πολύ θόρυβο, όλοι οι ήχοι του φαίνονται δυνατοί, η φωνή του είναι παραμορφωμένη με αποτέλεσμα να τα έχει εγκαταλείψει. Έγινε Αξιολόγηση και μετρήσεις μικροφώνου REUR, REOR, REAR όπου επαληθεύτηκαν οι παρατηρήσεις του ενδιαφερόμενου σε εργαστηριακό περιβάλλον. Έγιναν μηχανικές παρεμβάσεις στα στοιχεία εφαρμογής των μεγάφωνων των ακουστικών ώστε να μετατραπεί η εφαρμογή από κλειστού τύπου σε ημι-ανοικτού τύπου με αποτέλεσμα οι μετρήσεις εξόδου να πλησιάσουν σημαντικά τους στόχους NAL- NAL2. Ο ενδιαφερόμενος επικύρωσε τα αποτελέσματα της παρέμβασης σε COSI με όλες τις απαντήσεις να ξεπερνάνε επίπεδο ικανοποίησης 75%.

Συμπεράσματα

Οι μηχανικές παρεμβάσεις στην έξοδο των ακουστικών βαρηκοΐας σε περιστατικά με μόνιμα εγκατεστημένη μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα υψηλών συχνοτήτων μεγάλης κλίσης (SSHL) μπορεί να διορθώσουν σε μεγάλο βαθμό την ακουστική έξοδο και τελικά τα αποτελέσματα της ΑΕ σε επίπεδο ικανοποίησης και κατάκτησης των προσδοκιών του ενδιαφερομένου.


27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτολογίας / Ακοολογίας / Νευροωτολογίας

20 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page