top of page

Προφίλ

Μετά την αποφοίτησή μου επέστρεψα στην Ελλάδα και παρουσιάστηκα στο Πολεμικό Ναυτικό ώστε να εκπληρώσω της στρατιωτικές μου υποχρεώσεις. Τους τελευταίους μήνες της θητείας μου με βρήκαν στο Ακοολογικό εργαστήριο του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών με Διευθυντή τον Πλοίαρχο Χρήστο Λαδά, Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο. Όταν απολύθηκα το 1989 ανέλαβα με τον συνεργάτη μου Θάνο Τσίγκο (Electical Engineer, MBA) μια αδρανή οικογενειακή επιχείρηση με σκοπό την προώθηση Ιατρικών μηχανημάτων στους τομείς της Ακοολογίας, Ωτορινολαρυγγολογίας,

Ακουστικά Βαρηκοΐας
Νευροφυσιολογίας και Ιατρικής Αποκατάστασης. Τον Σεπτέμβριο του 1991 πήγα για μετεκπαίδευση στο Ακοολογικό τμήμα του Providence Hospital Southfield, Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο διάστημα αυτό, με την καθοδήγηση του Charles W. Stockwell Ph.D. διεύρυνα τις γνώσεις μου στην αξιολόγηση και αποκατάσταση περιστατικών με διαταραχές ισορροπίας. Την ίδια περίοδο οι εταιρείες NeuroCom® International, Inc. Clackamas, OR, ICS Medical, Schaumburg, IL και Cadwell Industries, Inc., Kennewick, WA Ηνωμένων Πολιτειών είχαν ερευνητική συνεργασία με το τμήμα που προΐστατο ο Καθηγητής Stockwell. Στο διάστημα της εκπαίδευσής μου με τον Καθηγητή Stockwell, οι παραπάνω εταιρείες, μου πρότειναν να εργαστώ ως ανεξάρτητος συνεργάτης σε εφαρμογές εγκαταστάσεων (Application Specialist) που θα προέκυπταν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για λογαριασμό τους. Η συνεργασία αυτή μου πρόσφερε σημαντική διεθνή εμπειρία από τη στιγμή που για τα επόμενα δύο χρόνια έκανα εγκαταστάσεις και εκπαιδεύσεις παραϊατρικού και ιατρικού προσωπικού στην Αίγυπτο, Κύπρο, Τουρκία, Ιταλία. Αντίστοιχα ως αντιπρόσωποι, προωθούσαμε τα προϊόντα των παραπάνω κατασκευαστών και στην Ελληνική αγορά με μεγάλη επιτυχία.
Στα εργαστήρια της Danplex 1990
Συνέδριο 1992
Κωνσταντινούπολη 1991
Με τον Gus Mueller
AAA Indianapolis 2017
Παρουσίαση σε συνέδριο
Συνέδριο ακοοπροθετιστών 2016
Τα επόμενα χρόνια, ολοκληρώσαμε με τους συνεργάτες μου εκατοντάδες εγκαταστάσεις Ακοολογικού και Νευροφυσιολογικού εξοπλισμού, σε Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Πανεπιστημιακά εργαστήρια και ιδιωτικά ιατρεία. Παράλληλα με τον παραπάνω ιατρικό εξοπλισμό η εταιρεία διεύρυνε τις δραστηριότητές της και σε άλλα αντικείμενα. Το 2010, η εταιρεία, είχε περισσότερα από ενενήντα άτομα προσωπικό με έντονη παρουσία σε περισσότερες από δέκα ειδικότητες και κύκλο εργασιών που ξεπερνούσε τα 12Ε ευρώ. Η ασχολία μου πλέον ως Διευθυντής Πωλήσεων είχε μεγάλες απαιτήσεις τόσο σε ώρες απασχόλησης όσο και μελέτης στρατηγικών διαχείρισης, δημοσίων σχέσεων, προώθησης πωλήσεων κτλ.. Η χρηματοοικονομική κρίση που πέρασε η χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια ανάγκασε την εταιρεία να αλλάξει στρατηγική. Αποφασίσαμε να μειώσουμε τις θέσεις μας σε κατηγορίες προϊόντων που θα βάζανε σε κίνδυνο την λειτουργία της και δώσαμε μεγαλύτερη βαρύτητα σε δραστηριότητες που είχαμε μεγαλύτερη εμπειρία και τεχνογνωσία. Στα πλαίσια αυτά ήρθα

σε συμφωνία με το Hearing Aid Academy ώστε επτά στελέχη της εταιρείας να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα σπουδών στην επιστήμη της εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας. Παράλληλα αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε τις εγκαταστάσεις μας λειτουργικά, αισθητικά αλλά και τεχνολογικά ώστε να ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα. Ο Διευθυντής της Ακαδημίας Dennis L. Gunn, BC-HIS μας βοήθησε σημαντικά με τις συμβουλές του και την καθοδήγησή του σε καίρια σημεία του εκπαιδευτικού προγράμματος. Μου ανέθεσε προσωπικά την επόπτευση και  επίβλεψη των διατριβών των φοιτητών από τη στιγμή που θα γίνονταν στην Ελληνική γλώσσα ενώ όλο το πρόγραμμα σπουδών ήταν στην Αγγλική. Παράλληλα σε όλα τα καταστήματα εγκαταστάθηκε καινούργιος εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας ώστε να μπορούν να ακολουθηθούν Βέλτιστες Πρακτικές στην εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας και εξαρτημάτων. Στα πλαίσια αυτά, μαζί με τους συνεργάτες μου, ξεκινήσαμε ερευνητική δραστηριότητα σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε θέματα του φάσματος της Ακοολογίας και ειδικότερα σε εφαρμογές Ακουστικής Ενίσχυσης. Η Ελληνική βιβλιογραφία στο αντικείμενο αυτό είναι πολύ φτωχή χωρίς να υπάρχουν δημοσιευμένες Κατευθυντήριες Οδηγίες καθώς και εργαλεία χρήσιμα στην Επαλήθευση και Επικύρωση των αποτελεσμάτων της ακουστικής ενίσχυσης γενικότερα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, είχα παρουσία σε όλα τα Εθνικά συνέδρια που είχαν στην θεματολογία τους Ακοολογικό ενδιαφέρον με ελεύθερες ανακοινώσεις, συμμετοχή σε στρογγυλές τράπεζες καθώς και παρουσίαση ερευνητικής μελέτης σε Πανευρωπαϊκό συνέδριο Ακουστικής. Από το 2017 είμαι μέλος των: 

Acoustical Society of America, International Hearing Society, American Auditory Society και Academy of Rehabilitative Audiology.

Ως επίλογος

Η έννοια της ''evidence base medicine'' ή στην Ελληνική μετάφραση Ιατρική Βασισμένη σε Ενδείξεις (Θ. Δ. Μουντοκαλάκης, Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής 2015, 32(5):650-660) είναι η σύγχρονη φιλοσοφία που εφαρμόζεται πλέον στις περισσότερες επιστήμες. Οι τεχνικές αντιμετώπισης των διαφόρων παθήσεων ως προς τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα αποφασιστούν δεν βασίζονται πλέον στην εμπειρία του ειδικού ή στις καθιερωμένες τεχνικές φροντίδας. Προτεραιότητα πλέον δίνεται στα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας που αποτιμά την πραγματική επιτυχία της θεραπείας σε πραγματικές συνθήκες. Για να ακολουθήσει ο ειδικός αυτό τον δρόμο απαιτείται συνεχής μελέτη, εγρήγορση στις τεχνολογικές εξελίξεις και σταθερή παρακολούθηση των επιστημονικών εκδηλώσεων που εξειδικεύονται στο αντικείμενο ενδιαφέροντος. Η αφοσίωσή μου στις παραπάνω αξίες είναι δεδομένη. Έχω σαν στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των περιστατικών που παρακολουθώ και την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση της Ακουστότητας στα μικρά παιδιά με σύμπτωμα βαρηκοΐας. Κριτής των αποτελεσμάτων της προσπάθειας αυτής είναι μόνο οι ασθενείς μου που θα αναγνωρίσουν ή θα απορρίψουν την εργασία μου.

andreas.png
Ανδρέας Δημόπουλος
Andreas Dimopoulos

Σπουδές

Ερευνητικό ενδιαφέρον

Κλινική Ακοολογία

Τεχνικές επικύρωσης των αποτελεσμάτων σε Εφαρμογές Ακουστικής Ενίσχυσης σε παιδιά

1983 - 1986

Πανεπιστήμιο του Μιλάνο

Scuola per technici Audioprotesisti

Ακουστική Αποκατάσταση

Τεχνικές αξιολόγησης Ακουστικής Αποκατάστασης

Ψυχοακουστική

Τεχνικές αντιμετώπισης εμβοών

Ηλεκτροφυσιολογία

Διεγχειρητική παρακολούθηση σε περιστατικά κεφαλής και τραχήλου

1990

Providence Hospital Southfield, Michigan, USA

Training on diagnosis and treatment of Vestibular disorders

bottom of page